Koninklijk bezoek aan het Circularium!

Een mooie erkenning voor initiatieven die dingen laten gebeuren!

Op donderdag 10 november bracht Zijne Majesteit de Koning een bezoek aan  Circularium n. Het bezoek duurde iets meer dan een uur en werd geleid door het team van Makettt, de organisatie achter het Circularium.

De koning arriveerde om 10 uur. Hij werd vergezeld door Sophie Lavaux – hoge ambtenaar van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest – en Fabrice Cumps – burgemeester van Anderlecht -. Na een hartelijke begroeting begonnen onze gasten het bezoek met een inleiding tot de site. Voor de maquette van de site kregen ze een overzicht van het Circularium: 20.000 m2  ateliers in het hart van de wijk Kuregem. Een grote werk-, en ontmoetingsruimte waar meer dan 300 mensen elkaar dagelijks ontmoeten.

 

 

Zonder verder oponthoud gaat Koning Filip op zoek naar de mensen die het Circularium tot leven brengen. Eerste stop: de Gratis Winkel. Een kleine rondgang in de winkel en een sympathieke babbel met onze trouwe vrijwilligers, Zijne Majesteit vind het een wonderlijk initiatief en bedankt de vrijwilligers voor hun inzet.

 

 

Vervolgens gaat het richting atelier waar hij ij de tijd neemt om de verschillende projecten op zijn beurt te ontdekken. Vélo Cargo en Dioxyde de Gambette en hun fietsbezorgservice. Link Up, die computerapparatuur herstelt, reconditioneert en distribueert. Les Restos du Cœur, die vanuit  Circularium hun voedselbedelingen organiseren. En Resortecs, die de gelegenheid kreeg om zijn Smart Disassembly™-systeem, dat de recycling van kleding vergemakkelijkt, toe te lichten.

Vervolgens een demo van de Konligo tenten: in een mum van tijd zette Konligo een van zijn gerecyclede aluminium tenten op – het is duidelijk waarom ze de “Start”-prijs wonnen bij de hub.awards van dit jaar. Dan is het de beurt aan Regglo om hun ingenieuze duurzame meubels te tonen, gemaakt van lokaal teruggewonnen spaanplaat.


 

De Koning bezoekt vervolgens de ateliers van Micro-Factory en bewondert de vers gebakken keramiek creaties. Dan ontmoet hij het team van Batiterre, dat tweedehands materiaal verkoopt om te eindigen bij bij Sonian Wood Coop,.

 

Het is tijd voor een hogere versnelling“, zei de koning tijdens zijn bezoek, dat hem inzicht gaf in de circulaire productie in Brussel. Het is een grote eer om in minder dan 3 jaar zo’n hoog bezoek te mogen verwelkomen, een echte erkenning dat de toekomst aan duurzame en sociale initiatieven is!

We zijn trots om te zien hoe de verenigingen, start-ups, en ambachtslieden van  Circularium systematisch onze bezoekers weten te inspireren. Een divers ecosysteem dat transitie tastbaar maakt

In 2020 nam D’Ieteren Immo het initiatief voor Circularium en sindsdien werkte Makettt het project uit en kreeg een mandaat tot 2025 om de site te ontwikkelen en beheren.. Hoe zal het Circularium er in 2025 uitzien? De toekomst zal het uitwijzen, maar dit koninklijk bezoek geeft ons alvast de vleugels om nog verder te vliegen

Foto’s : Eric Ostermann